Založ si blog

Keď je Humenčan rukojemníkom

Jedným z problémov, ktoré už dlhšiu dobu strpčujú život nám Humenčanom, je vysoká cena tepla pre domácnosti. Že nejde o maličkosť vie každý, kto platí účty za energie. Nečudujme sa nespokojnosti Humenčanov, keď sa dozvedajú, či už z médií alebo od známych, že platia za teplo viac ako ľudia v iných mestách. Dokonca údajne najviac na Zemplíne a viac ako obyvatelia porovnateľne veľkých miest na Slovensku, hoci životná úroveň a kúpna sila obyvateľstva je smerom na západ Slovenska výrazne vyššia.

 

Z posledných zverejnených informácií Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa dozvedáme, že porovnateľne veľké mestá skutočne v roku 2017 platia za teplo menej:

Tabuľka porovnania cien tepla Humenného s podobne veľkými mestami na Slovensku podľa počtu obyvateľov

blog-pravda-tabulka

Sú Humenčania na tom tak dobre, že si takéto ceny môžu dovoliť? Rozhorčenie koncových platiteľov narastá viac a viac, keď sa dozvedajú, že dôvodom ich hlbšieho načierania do peňaženiek je len a len to, že sa primátorka a dodávateľ tepla nevedia dohodnúť. Jeden druhého obviňujú zo zavinenia tejto situácie, z nekonania, naťahovania času… Ó, aké typické. A občan? Plať!

 

Spor mesta s dodávateľom tepla, spoločnosťou Chemes, ktorá je súčasne prevádzkovateľom priemyselného parku, trvá už roky. Primátorke sa nepáči zmluva z roku 2005, na základe ktorej Humenská energetická spoločnosť dodáva mestu teplo. Údajne je nevýhodná. Dodávateľ oponuje, zmluva je vraj štandardná a jedného dodávateľa tepla má väčšina miest na Slovensku. Navyše je údajne aj v jeho záujme ceny tepla znížiť, pretože to by pritiahlo do priemyselného parku viac firiem. Preto chce ceny tepla znížiť výstavbou novej energetickej jednotky na  biomasu, na ktorú má pripravených 10 miliónov eur. Ceny tepla pre 70% domácností Humenného by následne vraj klesli o 15%. Výstavba sa však nepozdáva mestu,  ktoré tvrdí, že nie je v súlade s energetickou koncepciou mesta a územným plánom. Chemes má však od roku 2012 povolenie na rekonštrukciu a modernizáciu svojho energetického zdroja. Mesto chce naopak riešiť alternatívne zdroje tepla ako je výstavba viacerých kogeneračných jednotiek či paroplynového cyklu, na čo avizuje doplnenie energetickej koncepcie mesta. Chemes na tieto snahy reaguje tým, že jeho odstrihnutie od dodávok tepla obyvateľom spôsobí masívne zvýšenie cien tepla pre firmy v priemyselnom parku. Toho následkom bude ich odchod a strata práce priamo až pre 1900 ľudí a nepriamo ďalších približne 1000 cez služby a tovary, ktoré si nezamestnaní nebudú môcť dovoliť kupovať. Na druhej strane podniky v parku avizovali, že v prípade poklesu cien tepla môžu prijať ďalších nových zamestnancov.

 

Na záver sa však pýtam, či si môžeme dovoliť byť ako občania Humenného medzi dvoma mlynskými kameňmi sporu, prizerať sa mu a doplácať naň? V tejto situácii je úlohou nás poslancov mestského zastupiteľstva  hľadať riešenie. Preto sa budeme pýtať tak pani primátorky, ako aj hľadať možnosti komunikácie s dodávateľom tepla. Humenčania to od nás právom očakávajú.

Teplo v Humennom – výhovorky primátorky Vaľovej neobstoja

09.03.2017

Ako opoziční poslanci mestského zastupiteľstva v Humennom sa riadime pravidlom, že ak niečo ľuďom sľúbime, snažíme sa to naplniť. Preto sme na ostatnom rokovaní zastupiteľstva opätovne otvorili tému tepelného hospodárstva v meste. Na spor ohľadne investícií do rozvodov tepla doplácajú občania, aj v jeho dôsledku platia za teplo najvyššie ceny na Zemplíne. Preto je [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Jozef Babják

Humenčan. Záleží mi na našom meste a jeho budúcnosti. Preto som sa rozhodol blogovať. O problémoch Humenčanov a Humenného.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 11523x
Priemerná čítanosť článkov: 5762x

Autor blogu

Kategórie