Založ si blog

Teplo v Humennom – výhovorky primátorky Vaľovej neobstoja

Ako opoziční poslanci mestského zastupiteľstva v Humennom sa riadime pravidlom, že ak niečo ľuďom sľúbime, snažíme sa to naplniť. Preto sme na ostatnom rokovaní zastupiteľstva opätovne otvorili tému tepelného hospodárstva v meste. Na spor ohľadne investícií do rozvodov tepla doplácajú občania, aj v jeho dôsledku platia za teplo najvyššie ceny na Zemplíne. Preto je našou povinnosťou tému otvárať a navrhovať riešenia.

Na úvod treba oceniť, že téma ako taká nebola vedením mesta zmietnutá zo stola, ale skutočne o nej prebehla diskusia. Horšie je, že mnoho odpovedí na legitímne otázky Humenčanov a ich volených zástupcov sme sa od vedenia mesta nedozvedeli.

S poľutovaním konštatujem, že opätovne neprešiel návrh kolegyne poslankyne Márie  Cehelskej, aby mesto – konečne – investovalo do rekonštrukcií rozvodov tepla v meste, tzn. investovalo do vlastného majetku, 380-tisíc eur. O tom, že išlo o návrh viac ako opodstatnený, netreba vôbec pochybovať. Práve vďaka dlhodobému neinvestovaniu do rozvodov sa vytvára historický investičný dlh, rozvody prirodzene starnú, opotrebovávajú sa, čím klesá ich kvalita a spoľahlivosť. Dôsledok poznáme  – sú skryté úniky tepla, ale aj havárie, na čom mesto – teda aj jeho občania – strácajú tisíce a tisíce eur ročne.

S očakávaním sme preto počúvali vysvetlenie pani primátorky. Povinnosť investovať do vlastného majetku mesta je totiž nielen v súlade so zdravým rozumom, ale vyplýva mestu aj z jeho zmluvných záväzkov v rámci Humenskej energetickej spoločnosti. Nehovoriac o tom, že práve na investovanie do údržby tepelných rozvodov – aby pre občanov a mesto fungovali ešte dlhé roky kvalitne, s čo najmenej únikmi a finančnými stratami – získava mesto peniaze od prevádzkovateľa rozvodov, čo je v súčte od roku 2011 1,4 mil. eur. Do rekonštrukcií rozvodov však z týchto peňazí z mesta nešiel ani cent.

Skutočnej odpovede, čo bude mesto s týmto neudržateľným stavom robiť, sme sa však od pani primátorky žiaľ nedočkali.  Je mi ľúto, že to musím konštatovať, ale počúvať k tejto legitímnej otázke len a len obvinenia druhej strany sporu, je od prvej ženy Humenného, ktorá riadi mesto už siedmy rok, veľmi veľmi málo. Pretože zo vzájomného obviňovania úniky tepla neprestanú, teplo ľuďom nezlacnie, a ani tie tepelné rozvody sa sami opravovať nezačnú … A tak sme aj po ostatnom zastupiteľstve, žiaľ, na tom istom bode. Ďalší opozičný návrh v prospech Humenčanov zamietnutý, karavána ide ďalej, žiadalo by sa s trpkosťou na jazyku povedať.

Čo v tejto situácii ako opoziční poslanci môžeme robiť? Samozrejme budeme naďalej presadzovať vyčlenenie peňazí na údržbu tepelných rozvodov. Ak pri presviedčaní nezaberá zdravý sedliacky rozum, skúsime argumentovať  vlastným politickým záujmom vedenia mesta. Mesto si zjavne neplní povinnosti voči majetku mesta, teda majetku občanov mesta. Škodí tým občanom dvojako – znižovaním spoľahlivosti a životnosti potrubí a prispievaním k vysokej cene tepla cez časté úniky v rozvodoch.  Je to neospravedlniteľným zlyhaním primátorky a „vysvetľovať“ to akýmisi dlhodobými spormi neobstojí. Takáto politika býva voličmi spravidla spočítaná pri volebných urnách. Do komunálnych volieb je ešte rok a pol,pani primátorka má ešte čas začať riešiť problém konštruktívne. Ak už nič iné, snáď bude aspoň táto dobre mienená rada vypočutá.

Keď je Humenčan rukojemníkom

13.02.2017

Jedným z problémov, ktoré už dlhšiu dobu strpčujú život nám Humenčanom, je vysoká cena tepla pre domácnosti. Že nejde o maličkosť vie každý, kto platí účty za energie. Nečudujme sa nespokojnosti Humenčanov, keď sa dozvedajú, či už z médií alebo od známych, že platia za teplo viac ako ľudia v iných mestách. Dokonca údajne najviac na Zemplíne a viac ako [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Jozef Babják

Humenčan. Záleží mi na našom meste a jeho budúcnosti. Preto som sa rozhodol blogovať. O problémoch Humenčanov a Humenného.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 11520x
Priemerná čítanosť článkov: 5760x

Autor blogu

Kategórie